NU - Wetenschap
Laatste data:Het noordelijkste eiland ter wereld blijkt helemaal geen eiland te zijn. Onderzoekers hebben ontdekt dat het slechts een met aarde en grind bedekte ijsberg is. Dat vertelt de Deense wetenschapper Rene Forsberg tegen het Duitse persbureau DPA.
Eén bijzondere eiwitverandering in onze genen heeft ervoor gezorgd dat wij veel meer neuronen kunnen ontwikkelen dan onze voorouders. Daardoor zijn onze hersenen groter en kunnen we er meer mee doen. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van wetenschappers van het Max Planck Instituut in Duitsland.
Onderzoekers van de University of Manchester hebben een nieuwe test ontwikkeld waarmee parkinson sneller en nauwkeuriger kan worden vastgesteld. De wetenschappers werden daarbij geholpen door een Schotse vrouw die het unieke vermogen heeft om de ziekte te kunnen ruiken.
Wetenschappers van de University of Oxford hebben een nieuw malariavaccin ontwikkeld dat volgens hen de potentie heeft om de wereld te veranderen. Uit de eerste onderzoeksresultaten, die gepubliceerd zijn in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet, blijkt dat het vaccin tot 80 procent bescherming biedt tegen de dodelijke ziekte.
Archeologen hebben in een grot op Borneo een skelet van 31.000 jaar oud gevonden. Het skelet mist het onderste deel van het linkerbeen, volgens de wetenschappers door een chirurgische ingreep. Dat zou het skelet het oudst gevonden bewijs van een medische operatie ooit maken.
Wetenschappers hebben het oudste zoogdier ter wereld geïdentificeerd, maakte het Natural History Museum in Londen dinsdag bekend. Het dier, dat op een spitsmuis lijkt, leefde ongeveer 225 miljoen jaar geleden. Dat is 20 miljoen jaar eerder dan het vorige oudste ontdekte zoogdier.
De James Webb-telescoop heeft duizenden nooit eerder ontdekte sterren op beeld vastgelegd. De hemellichamen werden gezien in de Tarantulanevel, die zo'n 170.000 lichtjaren van de aarde is verwijderd.
Een nieuwe studie over de Nijl heeft een al lang bestaande theorie over de bouw van de piramides van Gizeh nieuw leven ingeblazen. De piramidebouwers zouden gebruik hebben gemaakt van een arm van de rivier die "inmiddels ter ziele is gegaan" om bouwmaterialen te verplaatsen, meldt CNN.
In Zimbabwe zijn de overblijfselen opgegraven van de oudste Afrikaanse dinosaurus die tot nu toe gevonden is, meldt BBC donderdag. Het dier leefde meer dan 230 miljoen jaar geleden tijdens het Trias.
De overblijfselen van wat mogelijk de grootste dinosaurus is die ooit in Europa is ontdekt, zijn in 2017 gevonden in de Portugese stad Pombal. Een man vond het skelet in zijn achtertuin toen hij daar aan het werk ging. Eerder deze maand zijn onderzoekers uit Portugal en Spanje begonnen met het opgraven. Dat schrijft de BBC.
Mensen met een slaaptekort zijn minder bereid anderen te helpen dan wanneer ze een goede nacht achter de rug hebben. Dat hebben wetenschappers aan de University of California in Berkeley aangetoond.
Een beroemd en geprezen manuscript dat door Galileo Galilei geschreven zou zijn, blijkt helemaal niet van de hand van de fameuze Italiaanse astronoom te zijn. Na diepgravend onderzoek blijkt dat het manuscript het werk van de beruchte Italiaanse meesteroplichter Tobia Nicotra is.
Wetenschappers hebben in een laboratorium kunstmatige muizenembryo's gemaakt die werkende hersenen en kloppende harten bevatten. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Cambridge, dat donderdag in het wetenschappelijk tijdschrift Nature is gepubliceerd.
Een door onderzoekers ontwikkeld 3D-model toont aan dat de uitgestorven megatandhaai, oftewel megalodon, groter en behendiger was dan paleontologen tot nu toe altijd dachten, meldt The New York Times.
Mensen stammen toch niet af van een mysterieus, piepklein oerwezen zonder anus. Dat dachten wetenschappers eerst wel, maar nieuw bewijs toont iets anders aan.
Australische en Amerikaanse onderzoekers willen op revolutionaire wijze de uitgestorven Tasmaanse tijger doen terugkeren, schrijft BBC News. De laatste van zijn soort stierf bijna negentig jaar geleden uit. Met oud DNA en geavanceerde technologie verwachten de onderzoekers binnen tien jaar een nieuwe Tasmaanse tijger te kunnen creëren.
Grote vleesetende dinosaurussen, zoals Tyrannosaurus rex, ontwikkelden kleinere ogen om steviger te kunnen bijten. Dat denken wetenschappers aan de universiteit van Birmingham.
Wetenschappers van de universiteit van Konstanz denken dat het nachtelijke gedrag van springspinnen op remslaap lijkt. Door babyspringspinnen te filmen, kwamen de onderzoekers erachter dat 's nachts de ogen van de spinnen flikkeren en dat de dieren spiertrekkingen hebben.
Motten zijn veel minder afhankelijk van de wind dan werd gedacht en hebben een uitzonderlijk navigatievermogen, blijkt uit een publicatie in het tijdschrift Science. Duitse wetenschappers lijmden minitrackers op de rug van de insecten en konden zo hun lange reizen volgen.
Komende nacht komt de meteorenzwerm Perseïden weer voorbij. Dat levert vaak een spectaculair schouwspel op. Door de volle maan zijn de omstandigheden dit jaar niet ideaal. Sterrenkundige Felix Bettonvil legt uit hoe je toch nog vallende sterren kunt zien.
De Amerikaanse stierkikker en de bruine nachtboomslang hebben volgens wetenschappers sinds 1986 de wereldeconomie in totaal zo'n 16 miljard euro gekost. De twee diersoorten zorgen daarmee met zijn tweeën vanuit het dierenrijk voor veruit de meeste schade voor mens en natuur.
Het skelet van een Gorgosaurus, verwant aan de Tyrannosaurus rex, is donderdag geveild voor 6,1 miljoen dollar (6 miljoen euro). De koper van wie de naam niet genoemd is, wist het skelet in zijn privécollectie te krijgen. Over dat laatste maken wetenschappers zich zorgen.
De coronapandemie is zo goed als zeker begonnen op een dierenmarkt in de Chinese stad Wuhan. Dat concludeert een internationale groep onderzoekers, onder wie viroloog Marion Koopmans. Hun artikel is dinsdag gepubliceerd in het belangrijke wetenschappelijke tijdschrift Science.
Na jaren werk en een prijskaartje van 10 miljard dollar zagen we de eerste indrukwekkende beelden van de James Webb-telescoop. Wat staat er de komende tijd op de planning voor de telescoop?
Insecten kunnen mogelijk pijn ervaren én hieronder lijden. Dat schrijven onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences na bestudering van meerdere onderzoeken. Het insectenbrein zou beschikken over dezelfde 'hersencontroles' die mensen en zoogdieren gebruiken als ze pijn voelen.
NASA heeft dinsdag meer foto's gedeeld die door de nieuwe ruimtetelescoop James Webb zijn gemaakt. De Amerikaanse president Joe Biden liet maandag al de eerste foto zien.
Archeologen hebben zeldzaam goed bewaard gebleven skeletten van soldaten die meevochten tijdens de Slag bij Waterloo ontdekt. De veldslag bij de Belgische plaats geldt als de definitieve nederlaag van de Franse keizer Napoleon Bonaparte.
Onderzoekers in New York hebben in juni varkensharten geplaatst in twee hersendode mensen. Daarmee is de wetenschap weer een stap dichter bij het redden van mensenlevens via dierlijke organen, schrijft persbureau AP. Eerder dit jaar probeerden artsen al een stervende man in de Verenigde Staten in leven te houden met een varkenshart.
Teken zitten in alle typen begroeiing, blijkt zaterdag uit een tekentelling van Wageningen University & Research. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zitten ze dus ook in kort gemaaid gras.
Wetenschappers hebben in Argentinië een nieuwe vleesetende dinosaurussoort ontdekt met korte armpjes, net als de Tyrannosaurus rex had. De soort heeft de naam Meraxes gigas gekregen. Het dier had een lengte van 11 meter en een gewicht van meer dan 4 ton. Dat concluderen onderzoekers in een rapport dat deze week verscheen.